Česky English

14. únor 2016 - Shrnutí uplynulého půlroku

Poslední půlrok jsem byl tak vytížený stavěním, že jsem se téměř ani nedostal k aktualizacím buildinstu. Léto začalo s dvojicí setů LEGO Friends, z nichž se mi jeden (41094 - maják v Heartlake) podařilo přestavět na kolotoč. Poté následovala delší stavba mého dosud největšího a nejsložitějšího modelu - lesního kolového traktoru pro svážení dřeva ze setu 8053. Je inspirovaný skutečným strojem Noe NF410 a podařilo se mi s ním poprvé pokořit magickou hranici 1000 dílů. Má čtyři nápravy, funkční rameno a úctyhodné rozměry. Podrobný výčet jeho funkcí včetně návodu na stavbu naleznete zde.

Koncem září jsem se stal vedoucím kurzů robotiky pro děti a začal se seznamovat se stavebnicemi LEGO WeDo a Mindstorms. Programování bylo pro mě úplnou novinkou a přiznám se, že mě docela chytlo. Z WeDo jsem zatím postavil dva modely - vrtulové letadlo a spícího dinosaura. U letadla můžete pomocí dvou pák ovládat jeho naklápění do stran (zatáčení) a rychlost otáčení vrtule. Dinosaurus je naopak takovou hříčkou na nevyzpytatelné chování. Když ho probudíte, náhodně si vybere jednu z pěti reakcí, než opět usne. Nejlépe to vystihuje toto video.

Ke konci roku jsem zapojil do pilotního projektu na zkoušení nového programu na vytváření návodů pro modely z Lega. Ještě než jsem tento projekt dokončil, dostal jsem nabídku zúčastnit se dalšího, takže teď stavím pro LEGO CEE tým modely na zakázku. Můj sen se začíná plnit...

Samostatnou kapitolou je příprava nového webu. S touto myšlenkou jsem si pohrával už delší dobu, ale teprve koncem loňského roku se daly věci do pohybu. Nový web je v tuto chvíli již téměř kompletně naprogramován a zbývá do něj pouze nahrát obsah. Uvidím, jak na tom budu s časem, a doufám, že vám ho budu moct v nejbližší době představit.

 

lesní traktor kolotoč letadlo dinosaurus