Česky English

O buildinstu

Tyto webové stránky provozuje Tomáš Vít
Kontaktovat mě můžete e-mailem na: buildinst (zavináč) seznam.cz

 

buildinst logo

 

Tento web není vlastněn ani jinak podporován společností the LEGO Group

 


 

Můj LEGO příběh

 

Můj LEGO příběh začíná v polovině 90. let, v mých 12 letech, kdy jsem na Vánoce dostal svůj úplně první Lego set - červenou buginu LEGO Technic 8829. Začínal jsem tedy rovnou s Technicem, protože LEGO System mi připadal příliš primitivní. Jak míjely další a další Vánoce, tak se pomalu rozrůstala moje sbírka, ale s výjimkou jednoho vlastního modelu vrtulového letadla jsem skládal pouze podle návodů v krabicích. Sestavit vlastní model (MOC) pro mě byl téměř nedosažitelný výkon. Na konci 90. let přišla moje „dark age“ (doba, kdy se Legu přestanete úplně věnovat), která ukončila první kapitolu tohoto příběhu.

 Já a kosatka

K Legu jsem se opět vrátil ke konci studia na vysoké škole. Tehdy vyšel první LEGO Digital Designer a virtuální stavění mě natolik nadchlo, že jsem si utíkal koupit nějaké skutečné LEGO. Kdo z Vás očekával, že to byl Technic, tak toho zklamu, protože jsem se nadchnul pro novou řadu LEGO Creator. Vybavený úžasným zvířecím setem 4884 jsem začal nejprve skládat ideové alternativní modely podle fotek v návodu a poté i zcela vlastní alternativy. Z tohoto setu to byla například včela nebo králík, z dalších Creatorů potom hot rod a několik menších autíček.

 

Obrovský přelom přišel v roce 2010. V obchodě jsem uviděl červenou buginu LEGO Technic 8048, která mi velmi připomínala můj úplně první Lego set. Neodolal jsem a koupil si jí. K mému zklamání nebyla alternativním modelem motorka tak, jak tomu bylo u staršího setu 8829, ale trochu divný traktor. A tak přišla první výzva: když tenkrát poskládali z buginy motorku, tak já to teď taky musím zvládnout a po několikadenním snažení byl na světě můj první Technicový alternativní model. Skládání z nového studless Technicu mi připadalo velmi snadné a zábavné v porovnání s klasickým Technicem. Zanedlouho poté jsem navštívil velkou výstavu AFOLů (dospělých fanoušků Lega) v Roztokách u Prahy, kde jsem objevil českou AFOLskou komunitu sdruženou kolem fóra kostky.org a úžasné alternativní modely od grohla. Jeho práce velmi posílila mou motivaci ke tvorbě dalších vlastních alternativních modelů ze setů LEGO Technic a Creator.

 

Následujícím přelomovým rokem byl rok 2011, kdy jsem založil web buildisnt. Buildinst je mou odpovědí všem těm, kteří na tom jsou nyní stejně jako já před lety. V době, kdy jsem začínal sbírat LEGO a ještě nebyl schopen vytvářet své vlastní modely, jsem totiž snil o tom, že mi někdo dá návody ke stavbě dalších modelů postavených ze setů, které jsem měl doma.

 

Pokud se ptáte, proč skládám téměř výhradně alternativní modely, tak věřte, že důvod je velmi prostý. Mám rád pořádek a chci mít všechny sety pěkně kompletní a nepomíchané. Alternativní modely jsou tedy pro mě jedinou možností, jak si poskládat něco svého vlastního, a navíc je můžu nejsnáze sdílet s ostatními. Stačí, když máte daný set, a nemusíte složitě shánět jednotlivé dílky pro stavbu modelu.

 

Aktualizace 6/2017:

Od té doby, co jsem tu napsal svůj LEGO příběh, uběhlo několik let a za tu dobu se toho hodně přihodilo - zde jsou nejdůležitější okamžiky pokračování mého LEGO příběhu: Jak se postupně rozrůstala moje sbírka stavebnic a portfolio vlastních modelů, začal jsem se pravidelně účastnit výstav AFOLů po celé České republice. V roce 2014 jsem se v Praze seznámil s Janem Beyerem (manažerem pro komunikaci mezi firnou LEGO a kluby AFOLů v Evropě  Asii) a odstartoval s ním úspěšnou spolupráci na rozličných projektech pod hlavičkou Lega. V tomtéž roce jsem se probojoval do nejužšího kola konkurzu na nového designéra řady LEGO Creator v dánském Billundu. Zde jsem sice neuspěl, ale nevzdávám to... Koncem roku 2015 jsem se nadchl pro programovatelné stavebnice LEGO WeDo a Mindstorms a dokonce rok jsem vedl kroužky programování těchto stavebnic pro děti.